Pianostemmen

Waarom is het nodig om een piano te stemmen?

Een piano en vleugel zijn gebaat bij een zo constant mogelijke luchtvochtigheid in de ruimte waar het instrument staat. Als de lucht vochtiger wordt, zet het klankbord uit, is er meer spanning en dus een hogere toon. Omgekeerd krijg je bij daling van de luchtvochtigheid krimp en een lagere toon. Hoe meer dus de relatieve luchtvochtigheid wisselt, hoe sneller een piano ontstemd raakt. En de luchtvochtigheid wisselt in ons land nogal eens: er zijn perioden dat het veel regent en het kan ook wekenlang droog weer zijn.

Ontstemmen is dus eigenlijk een continu proces van krimp en uitzetten. Maar wat kun je doen om dit proces zo goed mogelijk in de hand te houden?
Ten eerste zorg dragen voor een ruimte met een stabiele relatieve vochtigheid. Ten tweede: Laat de ontstemming niet uit de hand lopen.

Daarvoor is regelmatig stemonderhoud nodig. Minimaal 1x per jaar de piano of vleugel laten stemmen is absoluut nodig. En niet alleen voor de klank, want tijdens het stemmen wordt meteen defecten in het mechaniek opgemerkt.